Rimlagen gjordes på följande vis:
5 liter vatten
8 dl salt
½ dl socker
10 g saltpeter
Blanda samman salt, socker och saltpeter och gnid in skinkan med ca 2 msk av blandningen. Låt skinkan ligga kallt över natten. Koka upp en saltlag på resten av blandningen och vattnet. Skumma lagen och låt den kallna. Lägg skinkan i en stor bunke och slå över den kalla lagen. Skinkan ska täckas av lagen. Beroende på storlek bör den ligga 10-17 dagar i lagen.
När det är klart MÅSTE skinkan vattnas ur, annars blir den på tok för salt.
Så häll av lagen och spola skinkan i kallt vatten, låt den sedan ligga i vatten i 20-25 timmar.
Sedan är det bara att välja om man vill koka sin skinka eller ugnsbaka den. Väljer man att koka sin skinka kan den ligga kortare tid i vatten eftersom kokningen drar ur lite sälta.
I skrivande stund har jag en bit fläsk som jag rimmar och som sen ska få bli del av ärtsoppa! När jag rimmar fläsk anpassar jag rimlag och tid i rimlag efter fläskbitens storlek. Jag gjorde lag på 2 liter vatten (men det hade räckt med 1½ liter), lät biten ligga i lagen 3 dagar och vattnar ur den i några timmar. Nu ska jag gå och lägga ärtorna i blöt, de ska blötläggas minst 12 timmar innan tillagning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar