tisdag 8 januari 2013

Rimma fläsk och skinka

Några veckor innan jul fick vi erbjudande om att köpa en halv gris. Det kändes som en bra deal eftersom det handlade om en gårdsgris som hade haft ett bra liv och att den var garanterat närproducerad! Att en halv gris kunde vara så stor hade jag dock inte riktigt räknat med. 43 kg kött skulle in i frysen. Min man hävdade att det tog tetris till en helt ny nivå. Han lyckades så när som på en julskinka, en bit sidfläsk och vår halva av skallen. Skinkan och sidfläsket rimmades. Skallen fick gå till sopen, då sylta inte är nåt för oss.



Rimlagen gjordes på följande vis:

5 liter vatten
8 dl salt
½ dl socker
10 g saltpeter

Blanda samman salt, socker och saltpeter och gnid in skinkan med ca 2 msk av blandningen. Låt skinkan ligga kallt över natten. Koka upp en saltlag på resten av blandningen och vattnet. Skumma lagen och låt den  kallna. Lägg skinkan i en stor bunke och slå över den kalla lagen. Skinkan ska täckas av lagen. Beroende på storlek bör den ligga 10-17 dagar i lagen.
När det är klart MÅSTE skinkan vattnas ur, annars blir den på tok för salt.
Så häll av lagen och spola skinkan i kallt vatten, låt den sedan ligga i vatten i 20-25 timmar.
Sedan är det bara att välja om man vill koka sin skinka eller ugnsbaka den. Väljer man att koka sin skinka kan den ligga kortare tid i vatten eftersom kokningen drar ur lite sälta.

I skrivande stund har jag en bit fläsk som jag rimmar och som sen ska få bli del av ärtsoppa! När jag rimmar fläsk anpassar jag rimlag och tid i rimlag efter fläskbitens storlek. Jag gjorde lag på 2 liter vatten (men det hade räckt med 1½ liter), lät biten ligga i lagen 3 dagar och vattnar ur den i några timmar. Nu ska jag gå och lägga ärtorna i blöt, de ska blötläggas minst 12 timmar innan tillagning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar