Jag fortsätter den sega resan mot den 25:e. Mitt hemrimmade sidfläsk fick bli en smakrik del av ärtsoppan. Den här gången blev soppan lite vattnig och aningens salt. Sältan berodde nog på att fläsket fick ligga nån dag för länge i rimlagen. Trots att soppan fick koka närmare 1 1/2 timme blev den vattnig, så nästa gång minskar jag på vattenmängden eftersom det är lättare att spä ut soppan.
500 g gula ärter
2 liter vatten (minska gärna och spä istället)
250-500 g rimmat fläsk
1gul lök
1 lagerblad
1 tsk mejram
1 tsk timjan
ev salt
Blötlägg ärterna i minst 12 timmar i rikligt med vatten. Häll av vattnet. Skölj ärterna i ett durkslag och plocka bort fula ärter. Skiva löken. Häll i alla ingredienser i en stor kastrull tillsammans med fläsket. Koka upp och skumma av vid behov. Låt småkoka i 1-1 1/2 timme. Ta upp fläsket och tärna ner och lägg tillbaka bitarna i soppan. (Jag skar bort mycket fett eftersom jag är pepplig med fett)
Smaka av. Servera med senap.
God soppa som räcker till många portioner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar